Gyakran ismételt kérdések

 1. Nem küld SMS üzenetet a GSM Adapter Mini riasztás esetén. Miért?

  Ellenőrizze, hogy a Felhasználó 1. vagy Felhasználó 2. telefonszámoknál van megadva a riasztás esetén értesítendő telefonszám. Ellenőrizze, hogy az SMS szövegek listájában helyesen adta-e meg az eseménykódokat. Az eseménykódokat a riasztó telepítői könyve tartalmazza.

  A listában az eseménykódok 4 hexadecimális számjegyként szerepelhetnek, ahol az első számjegy különbözteti meg az új eseményt (“1”) és az esemény visszaállást (“3”). Az eseménykódok beírásánál a "*" használatával esemény csoport is meghatározható, azaz a kódba írt "*" helyén bármilyen hexadecimális számjegy érkezik a riasztóközponttól és a kód többi eleme megegyezik a megadottal, az átjelzésre kerül. 

  ADEMCO-Express kód megadása esetén két darab nullát kell a kód elé írni. Pl. 31=riasztás esetén 0031 kódot kell megadni a GSM Adapter Mini programozó szoftverében.

 2. A modul nem kapcsolódik a GPRS hálózatra. Miért?

  Ellenőrizze az APN beállítást, a modul tápfeszültségét és áramigényét, valamint a GSM antenna csatlakozást és a térerőt.

  TELL-től kapott SIM kártya használata esetén az APN beállítás a következő:
  T-mobile esetén: tell.internet.gr.hu
  Telenor esetén: telldata

  Saját SIM kártya használata esetén a publikus APN beállítás a következő:
  T-mobile esetén: internet
  Telenor esetén: net

 3. Annak ellenére hogy fogadtam a hívást, a készülék újrahív. Miért?

  Valószínűleg a készülék úgy van beállítva, hogy a hívást nyugtázni kell. Ebben az esetben mindaddig újrahív a riasztási időn belül, amíg nem nyugtázza a riasztást. Ezt a telefon nyomógombjaival a csillag "*" gomb megnyomásával teheti meg.

 4. Ráhíváskor a készülék nem aktiválja a relékimenetet. Miért?

  A készülékbe helyezett SIM kártyán engedélyezni kell a hívószám kijelzés szolgáltatást a GSM szolgáltatónál. Ennek hiányában a modul nem tudja azonosítani a bejövő hívás hívószámát. Tegye át a a készülékbe helyezett SIM kártyát egy mobiltelefonba, hívja fel a GSM szolgáltató ügyfélszolgálatát és a menüben engedélyezze az említett szolgáltatást. Ellenőrizze, hogy beállította-e a relékimenet időzítését (amennyiben az időzítés értéke 0 másodperc, a relé nem fog aktiválódni).

 5. A készüléktől érkező hívás esetén a telefon nem jelzi ki a hívószámot. Miért?

  A készülékbe helyezett SIM kártyán engedélyezni kell a hívószám küldés szolgáltatást a GSM szolgáltatónál. Tegye át a a készülékbe helyezett SIM kártyát egy mobiltelefonba, hívja fel a GSM szolgáltató ügyfélszolgálatát és a menüben engedélyezze az említett szolgáltatást. (Annak ellenére hogy mobiltelefonról indított hívás esetén megtörténik a hívószám kijelzés, a modulba visszahelyezve a SIM kártyát ugyanez nem történik meg amennyiben az említett szolgáltatás nincs engedélyezve a GSM szolgáltatónál).

 6. Miért nem indít hívást és/vagy SMS küldést a készülék?

  Amennyiben feltöltőkártyás konstrukciót használ, ellenőrizze hogy van-e a kártyán rendelkezésre álló összeg hívás/SMS kezdeményezéséhez. Tegye át a SIM kártyát egy mobiltelefonba és próbáljon hívást indítani, SMS-t küldeni, így kiszűrhető, hogy a kártyában vagy a készülékben van-e a hiba. Amennyiben a SIM kártya működik, ellenőrize a modul tápfeszültségét és áramigényét, valamint a GSM antenna csatlakozást. Ellenőrizze hogy jól állította-e be a telefonszámot amelyre hívást/SMS-t szeretne küldeni, valamint hogy engedélyezte-e erre a számra a hívás/SMS indítását.

 7. A LED pirosan világít az eszközön.

  Az eszköz nem tud kapcsolódni a hálózatra. Ellenőrizze a térerőt, a SIM kártyát, antenna csatlakozását.

 8. Amennyiben nem közlekedek a gépjárművel, nem-e meríti le az eszköz az akkumulátort?

  A modulban paraméterezhető, hogy gyújtás levételétől számítva mennyi idő elteltével váltson akkumulátorkímélő üzemmódra. Ebben az üzemmódban lényegesen kisebb a fogyasztása.

 9. Károsítja-e az egészséget az easyTRACK eszköz?

  Ugyanolyan hatással van az egészségre, mint bármilyen más mobiltelefon.

 10. Mi jelent az, hogy kapacitív szonda?

  A szonda egy csőkondenzátor, mely a benne lévő folyadék (gázolaj) szintjének változására lineárisan változtatja kapacitását.

 11. Miért jobb a kapacitív szonda az átfolyásmérőnél és a CAN buszos rendszereknél?

  A kapacitív szonda előnye, hogy folyamatosan felügyelhetjük a tank tényleges tartalmát. Az átfolyásmérő csak a motorba bejutó üzemanyag mennyiséget méri, azaz csak a tankolási számlákból és fogyasztási adatokból lehet kiszámolni az esetleges visszaéléseket.

 12. Az eszköz nem kapcsolódik fel a GSM hálózatra, nem kezd el zölden villogni a LED a megtáplálást követően.

  Ellenőrizze a modul tápfeszültségét, áramigényét és a GSM antenna csatlakozást. Ellenőrizze hogy a modulba helyezett SIM kártyán letiltotta-e a PIN kód kérést, valamint hogy a SIM kártyát helyesen helyezte-e be foglalatba.

 13. A modul hosszú, egybefüggő betű/számsorból álló SMS üzenetet küld az SMS továbbítás funkcióhoz beállított telefonszámra. Mi ennek az oka?

  Ez a jelenség akkor szokott előfordulni, ha nem szabályos szöveges SMS érkezik a modul telefonszámára, hanem valamilyen multimédia üzenet (MMS, kép) vagy más kódolású üzenet (pl. cirill betűt vagy egyéb kódolású ékezetes betűt tartalmaz). Ezt a panelen lévő ipari telefon modul nem tudja lekezelni, ezért az említett betű/számsorból álló Unicode formátumra konvertálja és így továbbítja, adott esetben több részletben (1db MMS, méretétől függően akár 3-4db SMS küldést is eredményezhet). A készülék nem hibásodott meg, egyszerűen a fent leírtak okozzák a jelenséget. Ha ez rendszeresen fordul elő, az azt sugallja, hogy a szolgáltatótól vagy egyéb irányból érkező célzott reklám/marketing üzenetről van szó. Mivel ezek valós beérkező üzenetek, sokat tenni ellenük nem lehet, esetleg a szolgáltatónál le lehet tiltatni az ilyen jellegű reklámanyagok küldését/továbbítását a modul telefonszámára, vagy kikapcsolni az üzenettovábbítás funkciót (SMS továbbítás telefonszám törlése a beállításokban), ha erre nincs feltétlenül szükség.